​WAAR IS TROGLO VILLAGE ORIGINE GESITUEERD?


TVO ligt op een ronduit prachtige plek in het groene heuvellandschap van de Corrèze. Centraal gelegen in Frankrijk is de Corrèze het departement dat samen met de Creuse en de Haute-Vienne de regio Limousin vormt. TVO ligt in de campagne van het dorp Perpezac le Blanc dat we in het zuidwesten van de Corrèze vinden, vlak nabij de grens met de Dordogne, en zuidelijker niet ver van de grens met de Quercy ( o.a. Lot ) vandaan.
Objat op 10 km is al een stadje met regiofunctie en Brive-la-Gaillarde is de grootste plaats van de Corrèze en ligt op 20 km.


Op de plek vindt u een sterk afwisselend landschap met heuvels en valleien, bossen, akkers en weilanden. Al vaker aangehaald door bekende schrijvers is het de opeenvolging van heuvels die elke keer weer voor die verrassingen van prachtige panorama’s zorgt.


HOE IS HET KLIMAAT?


De Corrèze is een vrij breed departement dat in het noordoosten de uitlopers van het Centraal Massif vindt, maar in het zuidwesten (op de plek van TVO) niet boven de hoogte van 400 meter uitkomt.

We vinden er dus een uitgesproken landklimaat met in de zomer veel zon en prachtig voor- en najaarsweer waar buiten zitten in november en februari tot de mogelijkheden behoort. De winters zijn over het algemeen zacht.


​DE AFSTAND NAAR TVO EN DE BEREIKBAARHEID


De afstand naar TVO is 900 km vanuit Maastricht en rond de 1000 vanuit Utrecht. De meest logische route is via de autoweg naar Parijs en vervolgens Orléans, Châteauroux, Limoges en Brive. Brive is bovendien het kruispunt van de N-Z autoweg A20 en de O-W autoweg A89.
Een optimale verbinding dus met naast genoemde steden ook Bordeaux, Toulouse en Clermont-Ferrand/Lyon: allemaal supermooie snelwegen door de mooiste streken.

Tot op 10 km van de plek komt u er via de autoweg die voor een groot gedeelte non-péage is. Daarmee komt de reistijd op een dikke 8 uur vanaf Utrecht. Net zo snel bent u er met de trein; u neemt dan de TGV naar Parijs en stapt vervolgens in de “Capitole” naar Brive; gezamenlijke reistijd nog geen 7 uur. Daarnaast is er recent onder Brive een nieuw vliegveld gebouwd ( Brive-Souillac ) waar nu al op gevlogen wordt door low-budget maatschappijen, maar wat ongetwijfeld in de komende jaren geïntensiveerd zal worden.
Ook zijn we binnen een uur met de auto op het vliegveld van Limoges met meerdere internationale verbindingen.


WAT VIND IK IN DE BUURT?


Troglo Village baadt in een oase van rust, stilte, groen en natuur, en eromheen blijven we dit mooie landschap tegenkomen. In het zuidwesten van de Corrèze is het in de campagne hoofdzakelijk agrarische activiteit en meer naar het noordoosten vinden we meer de bossen. Prachtige regio’s om te wandelen en te fietsen.

Het karakter van het landschap is heuvelachtig met weilanden met hoofdzakelijk het bruine Limousin rund, kleine akkers met maïs en graan en veel kleine bospartijen met walnotenbomen en voor bosbouw en ‘boerengeriefhout’. Verder veel dorpen vaak nog met kleine winkeltjes en ‘artisans’, en allemaal nog een eigen gemeentehuis en volledig college.

Ook hele mooie dorpen met veel historie; Perpezac le Blanc zelf verkeert ook in een keurige staat en heeft nog een bakker, bar-tabac, hotel/restaurant, kerkje uit de 12e eeuw, een paar kastelen, tennisbaan en een salle de fête. 2 km verder ligt Ayen met al wat meer ‘commerces’ en op 5 km vinden we St-Robert dat behoort tot: Les plus beaux villages de France. Objat op een kleine 10 km heeft een duidelijk regionale functie met alle winkels, banken, supermarkten, garages etc. en ook een drukke en gezellige zondagmarkt met een zeer breed aanbod. Daarna komt Brive als grootste stad van de Corrèze en dat vinden we op ongeveer 20 km.
Brive en ietsje verder Aubazine hebben mooie 18 holes golfbanen en verder zuidelijk vinden we legio mogelijkheden voor kano en kajaksport.

Noordelijk van onze plek vinden we ook nog veel appelteelt en o.a. de plaats Arnac-Pompadour waar alles helemaal in het teken van het paard staat. Naast een grote draf- en renbaan vinden we er de nationale stallen en een groot kasteel destijds gebouwd voor Madame de Pompadour.

Meer westelijk liggen we tegen de grens aan met de Dordogne met bekende plaatsnamen als: Sarlat, Montignac, Les Eyzies, Lascaux en natuurlijk de rivier Dordogne, en zuidelijk vinden we Souillac, Rocamadour, Padirac, de prachtige Lotte streek en rivier.
Te veel om hier allemaal te noemen; u vindt tegenwoordig heel eenvoudig alle info hieromtrent op internet; met koppen als kastelen, kerken, grotten, tuinen, musea etc. vindt u eenvoudig honderden mogelijkheden om een dag een mooie of sportieve inhoud te geven op niet meer dan een uur rijden.